maanantai 4. maaliskuuta 2013

Fibromyalgia - kanssani loppuun asti


Sain Fibromyalfia-diagnoosin 2005. Itse oireet ovat kulkeneet mukanani lähes niin kauan kuin muistan. Näin ollen en osaa määritellä taudin alkamisajankohtaa. Fibromyalgiaa sairastaa n. 2-5 % osa väestöstä. Sen myötä tulee tutuksi krooninen kipu. Normaalit tuntoärsykkeet voivat aiheuttaa sietämätöntä tuskaa. Muita oireita ovat uupumus, puutuminen, turvotuksen tunne, virkistämätön uni (ylös, alas tunnin välein) ja keskittymiskyvyttömyys, uuden oppimisen vaikeus ja muistin huononeminen. Usein tautiin kuuluu myös masentuneisuus tai ahdistuneisuus. Krooninen väsymysoireyhtymä, ärtynyt paksusuoli ja levottomat jalat ovat myös yleisiä fibromyalgiaa sairastavilla.

Fibromyalgian kipupisteet, Kuva lainattu Wikipediasta

 Poikkeava kipuilu ja alentunut kipukynnys johtuvat todennäköisesti hermoston kipuratojen poikkeavasta toiminnasta. Fibromyalgiassa samanlainen ärsyke aiheuttaa voimakkaamman kivun tunteen kuin muilla. Tämän olen kokenut useasti, niin synnytyksessä, kaatumisissa ja polven hajoamisessa. On tuskailtu hammasta purren.

Fibromyalgian aiheuttama haitta vaihtelee vähäisestä työkyvyttömyyttä aiheuttavaan. Kuinka ollakaan: sairaus on naisilla yleisempi kuin miehillä.Fibromyalgiaa ei pysty todentamaan millään mitattavilla testeillä, kuten laboratoriokokeilla tai röntgenillä. Mm. tämän vuoksi tautiin perehtymättömät lääkärit leimaavat potilaan helposti luulotautiseksi. Suomalainen vakuutuslääketiedekään ei pidä sitä sairautena. Vielä ei ole kukaan kuitenkaan passittanut minua psykologin luo.

 Kyse on parantumattomasta sairaudesta, joka joidenkin lähteiden mukaan "hellittää joillakin eläkeikäisenä" - varmaan tuon eläkkeen myötä tulevan stressittömän elämän myötä. Varsinaista kuntoutusta ei tautiin löydy, mutta fysioterapiasta ja joistain liikuntamuodoista voi olla apua. Liikunnan aloittaminen voi kuitenkin tuoda mukanaan "suurta tuskaa". Sisukas täytyy siis olla. Itse olen kokenut sauvakävelyn ja vesijumpan olevan oivallisia liikuntamuotoja. Niitä voi tehdä omaan tahtiinsa ja päivittäiseen kipuiluunsa sopeuttaen. Kävin myös kokeilemassa vasta-alkajille tarkoitettua joogaa ja Pilatesta. Maailman huonoin tasapainoni teki joogasta melkoista heilumista, mutta Pilates oli siedettävissä rajoissa. Kunhan vielä joskus opin hengittämään siellä oikein. Lisäksi kuntosali ja ohjattu jumppa, jossa ei pompita (polvi pettää) eikä riehuta liikaa, on tuntunut hyvältä. Tapiolan Ladyline on testattu ja lähiaikoina lienen sen vakituinen jäsen.

Itse olen saanut apua fibromyalgian oireille tehokkaista ravintolisistä: kun kroppa saa tarvitsemansa, vähenee kivut ja unen laatu paranee. Tätä kirjoittaessani olen nukkunut yöni putkeen puolisen vuotta. Mitä luksusta! Hyvien unien myötä on elämän laatu parantunut. Nämä ravintolisät tulevat olemaan käytössä loppuun saakka. Ja se on toivottavasti vielä kaukana... Sillä nämä ravintolisät on suunniteltu hidastamaan vanhenemista ja vähentämään sen mukanaan tuomia ongelmia. Kyseessä ovat laadukkaat Anti Aging -tuotteet. Lisäksi usein suositeltu ja selkeästi apua tuova lymfa-hoito on tehokasta. Mutta kallista. Lymfan olen pystynyt korvaamaan Galvanic Spa-hoidoilla (katso muualta blogistani): käsittely laittaa nesteet liikkeelle lymfahoidon lailla ja vähentää tämän kautta kipuilua. Suosittelen Spata ja ravintolisiä lämpimästi! Ja muistathan: ei ole ihan sama, mitä ravintolisiä syöt. Vain laadukkaasti kehitetyt, kelatoidut ja hyvin imeytyvät tuotteet vaikuttavat. Markkinoilla on hurjasti tuotteita, jotka käytännössä kulkevat  ihmisen läpi sen paremmin imeytymättä tai vaikuttamatta käyttäjään.

Suosittelen myös kaikille fibroille lämpimästi ryhmämuotoisia kuntoutuskursseja. Pääsin kurssille 7 vuotta diagnosoinnin jälkeen. Ryhmä oli mahtava ja tuntui upealta voida keskustella asioista ilman, että piti vääntää rautalangasta mistä on kyse. Olimme joukko mummeleita vertailemassa vaivojamme. Yhteisymmärrys oli uskomatonta. Olen saanut lauman uusia, ihania siskoja. Jaettu tuska lienee puolikas tuska.


Tietoa terveyskirjastosta

2 kommenttia:

  1. Fibromyalgiasta voi parantua. Täällä Suomessa puhutaan ihan sontaa, kun ei muusta tiedetä. Englanniksi löytyy erilaista tietoa. Netistä löytää paljon parantumistarinoita ja löysin hyvän kirjankin täältä http://www.releasefibromyalgia.com. Nainen kertoo siis kirjassaan kaikki keinot miten parani fibromyalgiasta.
    Tunnen terapeutin, jonka yksi asiakas parani fibromyalgiasta terapian avulla. Jokaisen pitää löytää itselleen sopivat keinot parantua. Pääasia on mielestäni hermoston rauhoittaminen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, Mii-na! Varmasti moni löytää apua erilaisista keinoista ja menetelmistä, kuten itsekin olen saanut ravintolisistä, galvaanisesta sähköstä ja liikunnasta apua. Totta kuitenkin on, että fibromyalgia on kovin yksilöllinen sairaus ja se mikä tehoaa toisella ei tuo apu toiselle. Kuten itsekin sanoit, että tuo terapeutti on "parantanut yhden" - melko pieni saldo suuressa potilasjoukossa.

    VastaaPoista